Ball de Forques de Barberà del Vallès

El Ball de Forques del qual es té constància des de fa temps és el del poble de Nalec, desaparegut en altres poblacions com Santa Coloma de Queralt. En aquesta dansa, qui participa, amb la vestimenta tradicional dels segadors, i acompanyades sempre d’una forca cada persona, ballen al voltant d’una pila de palla, al ritme del Ball de Sant Ferriol, tot fent pinya en cercle i destacant el treball en equip. A banda d’aquest cas concret, existeix un altre ball de forques com l’impulsat des de l’any 2016 per part de l’Esbart Maragall, de Sant Andreu de Palomar, anomenat Ball del Corpus de Sang i que únicament es balla per la Festa Major del poble. 

El Ball de Forques de Barberà del Vallès neix de forma independent a aquests dos casos, si bé comparteix la base amb el cas de l’Esbart Maragall. Neix el desembre de 2023 amb la intenció d’introduir el Ball de Pastorets amb una perspectiva o modalitat més medieval, precisament per poder acompanyar el Ball d’Espases en contextos en què l’entorn persegueix aquesta mirada al passat. Així doncs, impulsat pel Ball de Pastorets de Barberà del Vallès, i amb la complicitat del Ball d’Espases del mateix municipi, es crea aquesta dansa, la qual segueix les característiques del Ball de Pastorets de Barberà del Vallès, però canviant el pal per una forca, de diferents puntes, així com amb la introducció d’un nou vestuari, cercant els colors i l’escenificació tal que les participants puguin assemblar-se més al context dels segadors de l’edat mitjana. A més, s’adopten noves peces musicals i es creen i adapten coreografies perquè la sonoritat també evoqui a l’edat mitjana.

Així doncs, el Ball de Forques de Barberà del Vallès s’estrena el 8 i 9 de desembre de 2023, en el Mercat Medieval de Vic, amb un vestuari amb diverses tonalitats de marró pel que fa a la camisa, pantaló, armilla i picarols, però també amb l’ús d’elements negres com les espardenyes i faixes. A partir d’aquí, manté l’estructura del Ball de Pastorets amb les diferents característiques, incloses la bota i els versots que mantenen que sigui considerat un ball parlat. 

Actualment, compta amb una vintena de participants.

Material gràfic del Ball de Forques de Barberà del Vallès 

Podeu consultar materials visuals de la colla al compte d’instagram oficial del Ball de Pastorets de Barberà del Vallès, del qual depèn @balldepastoretsdebdv 

408715095_4121739928052549_7855919693826011989_n
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic en el botó Acceptar, accepta l\'ús d\'aquestes tecnologies i el processament de les teves dades per a aquests propòsits.    Més informació
Privacidad