Projecte educatiu Cultura Popular a les aules, a l’Institut La Romànica, de Barberà del Vallès
El projecte cultural de l’Institut La Romànica comença a caminar durant el curs 2017-2018 de la mà del docent Adrià Ortiz Mera. El que s’enceta com un petit tastet al Nadal de Ball de Bastons, Tabals (Ball de diables) i Gegants i Capgrossos, acabaria esdevenint el mateix curs, durant el segon trimestre, en la confecció de tres capgrossos a Visual i Plàstica amb la col·laboració del professor responsable de l’optativa a 4t d’ESO, a la vegada que es fa Ball de Bastons dins de l’assignatura de Tecnologia a 1r d’ESO i hores de tutoria d’aquest nivell que el docent utilitzava per introduir l’alumnat voluntari en aquesta dansa. Tot plegat acabarà esdevenint en una mostra cultural, amb la participació d’entitats de la població, en la celebració del Sant Jordi. Com a resultat de l’acollida per part de l’alumnat participant, aquest acabaria participant en la Trobada d’Escoles Bastoneres de Sabadell [horari lectiu] i a la Trobada Bastonera Infantil de Catalunya que es duria a terme a Salou en horari de cap de setmana.
D’ençà d’aquest curs escolar, el projecte es va transformant i agafa cos, esdevenint un dels projectes transversals i que més es potencien al centre. Més de quatre anys després, l’Institut La Romànica promou la Cultura Popular a les aules a través d’una assignatura comuna a tot 1r d’ESO, essent l’únic institut de secundària de Catalunya que implementa un projecte cultural d’aquestes dimensions i característiques. De fet, el centre es convertí un referent ja no educatiu sinó també cultural durant els mesos on la cultura del país fou pràcticament inexistent a conseqüència de la gestió de la COVID19. Mentre que totes les entitats i associacions culturals del país, seguint la normativa vigent, aturaven la seva activitat, en Barberà del Vallès s’incrementaven les hores de cultura popular. Tot plegat per l’impuls d’aquest projecte que, en fer-se com a projecte educatiu i seguint la normativa corresponent, va convertir l’Institut La Romànica en una espècie de baluard de la cultura popular del país. Aquest fet no va fer sinó incrementar la convicció de la necessitat d’un projecte com el presentat en aquest document, reafirmant-nos en el nostre compromís amb una educació en valors, integradora, inclusiva, competencial i que treballi, ara més que mai, en aspectes com la gestió emocional la qual ha estat una de les més afectades arran de la COVID19.
Per últim, cal destacar el paper que ha jugat l’Institut La Romànica, i més concretament projecte de Cultura Popular a les aules, per dinamitzar no només el centre educatiu sinó el teixit cultural del municipi de Barberà del Vallès. Aquest, fou impulsor de la recuperació del seguici cultural i festiu de la ciutat, essent responsable de l’acte central de cultura popular de la Festa Major 2021. Precisament en aquest esdeveniment, es va presentar formalment a la ciutat la Colla Bastonera Les Romanes (en actiu des de l’any 2018), el Ball de Pastorets de Barberà del Vallès i el Ball de Panderos de Barberà del Vallès. Tots tres elements formats per alumnes del centre i dotats del seu propi vestuari i material, proporcionat a través del centre educatiu, l’AFA de l’institut i l’administració local (ajuntament) i nacional (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya). A més, altres alumnes del centre van ser presents, com a col·laboradors i/o responsables, en diferents elements de la imatgeria festiva de la ciutat.